överst hemsidan

Recept från Johannes Gustafsson

Recept från Johannes Gustafsson
Vit pizza från grillen

Johannes har tidigare jobbat i bland annat Frankrike, Asien och USA och här hemma har han ett förflutet på Konsthallen, Johan P och Branteviks bykrog. Johannes drev också Skillingebörsen innan han var med och startade Spoonery i Malmö där han är kökschef och står för smakerna.

Vit pizza från grillen

4 personer

Ingredienser:

1 sats pizzadeg (se nedan)
5 dl standardmjölk
2 msk smör
2,5 msk vetemjöl
0,5 dl riven parmesan
200 gr pancetta, skär i små tärningar och förstek i panna. Låt rinna av på papper.
4 st potatis skivas tunt. Doppa dem i kokande vatten i 1minut. Kyl av i kallt vatten.
2 st kvistar plockad och grovhackad rosmarin
Ruccola till garnering
ev. tryffelolja

Deg 4 pizzor:
10 g jäst
2 dl kallt vatten
1 msk olivolja
400 g vetemjöl special
10 g salt
ca 0,5 dl vatten

Så här gör du:

Pizzadeg
Lös jästen med det kalla vattnet. Häll mjölet och gör en grop i mitten. Häll ner jästblandningen i gropen, tillsätt salt och resterande vatten efter behov, beroende hur mycket mjölet suger. Knåda ihop degen i ca 10min. Låt degen vila minst 2 timmar i kylen i en skål med olivolja. Dela degen i 4 delar och driv ut den till pizzor med eller utan kavel.

Bechamel
Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Tillsätt mjölken lite i taget, koka upp och låt koka under fortsatt vispning 5-10 min. Tillsätt parmesan. Smaka av med salt och peppar.

Montering
Bred ut ost-bechamelen på pizzabottnen. Fördela potatis och pancettan. Strö över rosmarinen. Grädda pizzan på stenen i grillen. ca 3-4 minuter på hög värme med locket på.

Avsluta med nyriven svartpeppar, ruccola och ringla över lite olivolja eller tryffelolja.

Se alla Recept
i flödet