överst hemsidan

Så fixar du drömköket

Så fixar du drömköket

Nu slår vi ett slag för köket! Köket är hemmets hjärta och bostadens naturliga samlingsplats. En knutpunkt där vi känner trygghet, värme och glädje. En bra köksgrund håller i många år, men med enkla medel kan du förnya ditt kök och göra det ännu mer levande.

Du har säkert hört det förut, men det är värt att nämna igen: Det absolut enklaste sättet att förnya ditt kök är genom att byta ut knoppar och handtag på alla köksluckor. Har du vanliga standardluckor så kan utseendet förändras drastiskt bara genom att lägga ner lite tid på att hitta de perfekta beslagen. Ett bra tips är att kolla antikaffärer, där finns ofta unika och vackra beslag. Eller så designar du egna beslag för en modern och personlig touch.

När beslagen väl är på plats så är det lättaste knepet för en härlig köksförändring att addera färg. Färg gör dig glad och det är därför du ska måla om dina köksluckor redan idag! Eller väggar och golv.

Och på tal om golv, det tillhör inte vanligheterna, men våga ta in en matta i köket. En vacker matta under köksbordet skapar en ombonad och harmonisk känsla. Hitta en matta i ett tåligt material som klarar såväl spill som kökshäng på festen. Överlag är det fantastiskt roligt att våga ta in det oväntade i köket, en fåtölj, en bokhylla eller annorlunda belysningslösningar. Ledordet är våga, och att våga göra det på just ditt sätt med saker och ting du trivs med.

En något mer radikal förändring är att skruva ner överskåpen. Istället för att köpa nya så satsar du på smart förvaring på andra ställen. Du får ett öppnare och luftigare kök där du istället kan sätta upp öppna hyllplan där lekfulla prydnadssaker blandas med klassiska köksprylar. Öppna hyllor ger köket nytt liv, charm och personlighet. Tänk bara på att öppen förvaring ställer lite krav. Det kan lätt se stökigt ut och kräver därför en del omvårdnad. Men det är definitivt värt besväret. Placera dina vardagsfavoriter, de köksprylar du använder mest, på de öppna hyllorna. Då kan du med lätthet torka av och hålla rent ofta.

När det gäller köksstolar finns det vanligtvis två olika läger. De som gärna vill ha enhetliga stolar och de som blandar olika stilar friskt. Oavsett vilket läger du tillhör så är nya köksstolar ett roligt sätt att förnya köket på. Enhetliga stolar blir mer strikt och stilrent. Udda stolar skapar en intressant och avspänd atmosfär.  

Sist men inte minst, en storstädning kan göra underverk för ditt kök. Kasta gamla kvitton, reklamblad och annat som ligger och skräpar på köksbänken. Kasta eller ge bort köksprylar du inte längre använder. Torka rent och placera växter i köket. Testa exempelvis att odla kryddor i köket, och låt de gärna ta plats visuellt genom att placera de där de fångas upp av besökarnas blickar. Känslan efter en ordentlig köksrengöring är fantastisk!

Hållare för surfplattan
Bygg in en hållare för surfplattan under väggskåpet. Hållaren är perfekt placerad för att du ska kunna följa recept och lyssna på musik samtidigt som du svänger ihop en god middag!

Slipp sladdar
Installera ett popup-eluttag. Det minskar antalet utsträckta sladdar och gör det betydligt lättare att få ström till exempelvis din köksö. Uttaget smälter fint in i bänken när du inte använder det och ploppar lätt upp när du behöver koppla in elvispen. Lösningen kan vara en smart kökslåda, med inbyggda eluttag, som håller elektroniken borta från matlagningskaoset.

Platsbygg bordet
Platsbygg ett köksbord efter just dina mått. Perfekt för dig som har ett mindre kök. Bygg ett bord speciellt anpassat efter dina behov. Bygg på höjden för att frigöra ännu mer yta. Platsbygger du ett köksbord får du dessutom ett unikt bord som ingen annan har!

Mobila arbetsytor
Här får du extra arbetsyta och dold förvaring i ett! Om du ändå ska ha underskåp så kan du passa på att göra vissa av dem mobila. Det ger mer frihet i köket och en mobil arbetsyta fungerar även perfekt som sideboard eller serveringsvagn.

Se alla Inredningstips
i flödet