överst hemsidan

Vårviner friska, leka och viska…

Vårviner friska, leka och viska…

Dagsljuset övervinner mörkret och det spirar av vårkänslor ute i naturen. Våren börjar få fotfäste och så även längtan efter en piggare vardag. Tiden är inne för att lätta på tannintrycket och plocka fram vårvinsgarderoben. Plockar fram några väl utvalda vinflaskor ur min vinkällare som jag tror är redo att befrias de kommande veckorna.

Häftigt att lite bokstäver och siffror på några etiketter kan trigga igång lyckans alla sinnen.

Det viktigaste i mina vinval är vilka vänner jag kommer ha nöjet att umgås med den närmaste perioden. Kombinationen vänner och vin är den säkraste av dem alla. Visst tänker jag på säsongens färskaste råvaror i matbutikerna. Lammet och laxen stundar till påsk, vårprimörerna är på gång och det är nedräkning inför efterlängtade grilltider.

Bubbel är alltid en bra start oavsett om du satsar på champagne, cava, crémant, prosecco eller den erkända Franciacorta, Italiens stoltaste mousserande vinområde.
Idag känner jag för en annan italiensk klassiker från norr. Ferrari har en imponerande historia och lika många beundrare som bubblor i flaskan.

Vi befinner oss i de spektakulära Alperna, i Trentino-Alto Adige, där druvorna oftast skördas för hand pga de branta sluttningarna. Den franska druvan Chardonnay hittade hit för över 100 år sedan och de uppiggande bubblorna fås genom en andra jäsning på flaska, alltså samma metod som används i Champagne. En njutning värd 159:-, artikelnummer 7721.

Hittade också ett vitt vin som gjord för de som tror att de bästa vinerna alltid är röda. Spanien bjuder här på ett friskt och aromatiskt vin gjort på druvan Verdejo. Vi befinner oss i Rueda, nordväst om Madrid och producenten José Pariente är den självklara stjärnan i området och vinet tillhör de bästa vita i Spanien. Hittas på nätet hos Winefinder.se eller hos Theis.dk och kostar cirka 150:-.

Avslutar min runda med en vinproducent vars familj gjort världsklassviner i många år och som jag haft äran att besöka ett flertal gånger. De Marchi är stjärnor i Chianti och nu även i nordvästra Italien.
Blev så glad när jag hittade Proprietá Sperino på hyllan i specialbutiken här i Malmö. Det här fräscha vinet kommer från vinregionen Lessona i norra Piemonte. Lika vackert som växtplatsen är vinet som bjuder på solstrålar och vårkänslor i glaset. Gjord på de lokala druvorna Nebbiolo och druvorna Croatina och Vespolina. 199:- kanske låter mycket men våga unna dig något extra och bara njut!

Heja vindåren och våren, santé!

Se alla Drycktips
i flödet