överst hemsidan

Det var en gång ett år

Det var en gång ett år

En bröllopsdag. Kanske ett barns födelseår. Eller något annat firande av en stor händelse från ett betydelsefullt år.

Här kan ett vin från ett bra år symbolisera något viktigt att fira.

Hur vet jag då vad en bra årgång är?
Om naturen ger oss mogna och balanserade druvor finns alla förutsättningar för en så kallad bra, klassisk, årgång.

Och istället för att prata om dåliga årgångar då druvorna inte fått Moder Jords hjälp föredrar jag att prata om svåra årgångar.

En skicklig producent kommer med sin fingerfärdighet ute på vingården och nere i vinkällaren lyckas göra välgjorda viner även under tuffare omständigheter.

De flesta vinhus producerar olika nivåer av viner. Ofta har de ett prestigevin som lokomotiv som bara kommer ut under så kallade toppårgångar, år då druvorna från deras bästa lägen fått allt som krävs för att producera det dyrbaraste vinet signerat med familjenamnet. Råkar vinhuset ut för en ordinär eller sämre årgång produceras sjävklart inte något toppvin utan vindruvorna från deras bästa lägen kommer att hamna i enklare viner. Alltså är det värt att följa erkända vinhus även under dåliga årgångar. Hänger ni med?

Till syvende och sist så finns det inga bra eller dåliga årgångar, det finns bara årgångar man älskar mer eller mindre. Här gäller det att känna sin smak och för det krävs det referenser. Du behöver helt enkelt definiera vilken typ av viner du tycker om och därifrån hittar du hem. Prova, prova och prova igen. Nyttja alla vinbarer i din närhet, följ de vinjournalister som tilltalar dig så kan du hitta din vinidentitet.

Visst finns det klassiska årgångar från Bordeaux, Bourgogne, Champagne, Barolo, med mera. Viner att lagra och investera i. Följ vinmagasin som Decanter, Livets Goda eller Wine Spectator för mer tips.

Kom ihåg också att för varje år som går, för varje årgång, så växer vinrankan till sig ytterligare ett år. Och dagens bästa viner kommer oftast från äldre vinplantor som generar mindre mängd druvor men desto mer koncentrerade. Med det sagt. Framtiden ser ljus ut och den är vår!

Skål för framtidens årgång, 2017!

Vincent Joudart Special Club 2008

Nr. 90293 Pris: 397 kr

En frisk och mineralig champagne från en liten producent som ligger mellan Sezanne och Côte des Blancs. En välbalanserad njutning redan nu och kommer hålla till studentfesten 2026 utan problem. 65%Pinot Meunier, 30% Chardonnay och 5 % Pinot Noir.

G de Château Guiraud

Nr. 96021 Pris: 146 kr

2015 visade sig från sin bästa sida i Bordeaux och denna är definitivt ett fynd. Gjord på Sauvignon Blanc och Semillon. Fatkaraktär och välbalanserad för själen. Finess och buteljerad fräschör. En torr Sauternes som dessutom är biodynamisk odlad. Granne med Världsberömda Yquem, bara en sån sak. Köp!

2011 Barbaresco Langhe Piemonte

Klassisk årgång från ett av de ståtligaste vinerna i Italien gjord på den svårodlade druvan Nebbiolo. Testa kooperativet Produttori del Barbaresco som i decennier levererat suveräna viner till överkomliga priser. Lagringsduglighet och redan tillgänglig och njutbar när de släpps. 2011 är elegant med kryddiga fattoner och generös frukt. Drick; alltid. Finns på winefinder.se och Systembolagets beställningssortiment. Mellan 249-299 kr.

 

 

Se alla Drycktips
i flödet